Nejnovější
Brownies s jaho...
Všechna “uvařeno s úspěchem” či “dalo se to” mě naučila, že existují jen dvě jistoty: Oblíbená restaurace a brownies. Brownies není nikdy dost. Pravidelně se saturuji jejich best variantou, čas od času hledám změnu. A obměněný recept, větší než malé množství jahod i zálivka z čokolády brečí po sdílení receptu II. Takže tady ho máte, zapijte ho červeným demíčkem od Bohemky a udělejte to třeba příští týden na Valentýna.
ČOKOLÁDOVÉ BROWNIES S JAHODAMI
113 g másla
500 g čokolády na ...
Vánoční cukr...
Jen málo který politik, současný i minulý, muž či žena, je tím, jehož recept bych ráda publikovala. Ale Hana Marvanová mezi ně patří, proto pro mě pečení pro iReceptar.cz byla radost. Radost o to větší, že výsledné cukroví všem chutnalo a od letoška jej zapojuji do pravidelného vánočního repertoáru.
VÁNOČNÍ CUKROVÍ PODLE HANA MARVANOVÉ
420 g hladké mouky
280 g másla
140 g cukru
60 g loupaných, namletých mandlí
1 pytlíček vanilkového cukru
20 g kakaa na vaření
2 žloutky
špetku skořice
Krém:
250 g másla
Lžíci moučkového cukru
Lžíci ...
Fofr vafle
Na nás mlsaly si se sladkým přijdete nejen po obědě, večeři, nebo při koukání na televizi. Vyloženým gólem je totiž sladká snídaně. A když se jednou hecnete, že zkusíte vafle, narazíte záhy na problém č. 1: Na těsto se čeká skorem do oběda, tak jakápak snídaně. Pokud budou vafle k večeři, zkuste super belgický recept od Kluků v akci. A jestli čekat nechcete, vydejte se Majstrovou cestou… Jo a k těm dalším problémům: přihodím pár ...
Třeba zamilova...
Santa Claus vítá v nákupním centru. Halloweenské masky jsou v módě. Valentýn je den, kdy musíte oslavovat lásku. Jak by řekl Jägermeister, král si vždycky najde dobrej důvod se namaskovat, opít, pomilovat, dobře najíst. Takže ať už jste si 14. února dávali “světový náramky Pandora”, nebo se valentýnské komerční psychóze smáli a vyrazíte v květnu na Petřín, vyberte si sami, kdy si sladké čokoládové košíčky s ovocem vychutnat.
ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY S OVOCEM
150 g tmavé čokolády na vaření
25 g ...
Nejen vánočn...
Můj muž jim familiárně říká “kočičí blitky” a já jsem si jimi ochotná ušpinit ruce na Vánoce, v dubnu i v úterý. Moc ráda bych uvedla zdroj nejlepšího receptu, který na marokánky mám, ale znáte ty cesty: vaše maminka někde něco ochutná, chce recept, dostane okopírovaný obrázek stránky v kuchařce… A vy prostě nevíte, která to byla. Soudě podle food stylingu na fotografii tak sedmdesátá léta :-D Každopádně smekám a doporučuji!
MAROKÁNKY
1/4 l smetany ke šlehání
4 lžíce hladké ...
Tiramisu na zaj...
Asi je na místě otázka, kam se na posledních několik týdnů ztratil Majstr. Tak za prvé dlouho bojoval se zánětem průdušek a další nezanedbatelnou dobu s následky dlouhodobého užívání antibiotik. To mu vygenerovalo tolik práce v ´civilním´ zaměstnání, že jen hasil deadliny a stíhal si na blog sotva vzpomenout. A pak – se musel po jedenácti letech rozloučit se svojí psí spřízněnou duší. A když člověk nemá radost z ničeho, nebaví ho pak ani péct, ochutnávat, ladit, nebaví ho fotit ...
Podzimní jable...
Americký ovocný páj je jednou z dalších západních pochoutek, které si právem získaly svou oblibu i u nás. Směs horkého ovoce v obalu okořeněném jemně štiplavou skořicí zaboduje jistě i u vás doma. Výhodou je, že takhle můžete zpracovat jakékoliv přebytečné ovoce, Majstr kromě jablek tentokrát přidal hrušky. Navíc si můžete pohrát i s formátem koláče – přikrýt ovocnou náplň úplně, nebo mřížkováním, připravit jeden velký koláč, nebo tucet malých ve formě na muffiny. A pak samozřejmě upravit ...
Avokádový Cr...
Crème brûlée je výsledkem spojení krému Custard (oblíbený pudinkový dezert z Británie) a karamelové krusty. A protože recept na něj je známý asi jako návod, jak připravit jíšku, zve vás Majstr k menšímu experimentu – avokádové verzi.
AVOKÁDOVÉ CRÈME BRÛLÉE
2 zralá avokáda (pevnější plody ovoce můžete nechat doma na misce ještě “dojít”)
150 cukru krystal
6 vaječných žloutků
1 vanilkový lusk
600 ml smetany
(Často se uvádí, že je dobré naředit smetanu s mlékem, ale to je pozůstatek západního receptu, kde se na ...
Festivalová st...
Po návratu z Colours of Ostrava se vystříhám hodnocení programu (a co když to Björk nebyla?), produkce (ten pocit, když o vašem životě rozhoduje vrátná z kempu) i celkového dojmu (dodám po vystřízlivění). Zmíním jen festivalovou krmi. Ve zkratce velkotovární menu ve znamení “kde se dá ještě ušetřit” s několika světlými, ale obdobně předraženými výjimkami…
V praxi – langoš s na středu asi milimetrovou vrstvou (ale jak byl giga velkej), lacinou česnekovou pastou a kečupem, který ...
Levandulová zm...
Už několik dní (si z nás) venkovní teploměry střílí ke čtyřicítkám a Majstr aplikuje zmrzlinu k snídani, obědu i večeři. A protože začíná sezóna borůvek (trasa Praha – Slapy k dnešnímu dni na nule, ale já si ty fialový potvory najdu), a levandule už pár týdnů kvete, volba je jasná…
BORŮVKOVO-LEVANDULOVÁ ZMRZLINA
450 g borůvek (nebo jiného lesního ovoce)
20 stébel čerstvě ustřižené levandule
150 ml plnotučného mléka
250 ml smetany na šlehání
65 g moučkového cukru
Do hrnce s dvojitým dnem nalijeme mléko, prsty do něj stáhneme ...
Lidl Food Chall...
Úkol zněl jasně. Ukuchtit nějaký letní mls s použitím tří ingrediencí: vanilkových sušenek Tastino Petit Beurre, čokolády na vaření FinCarré a sezónního ovoce. Je to chyták, řekla jsem si, návnada na cheesecake (a na ten já vždycky zaberu). Ale to by bylo příliš snadný. Jenže - na druhou stranu – netkví přirozenost kuchařské bible Lidlu v podání pánů Pauluse a Ihnačáka především v oné jednoduchosti? Takže vznikl takový pejsko-kočičkovský dort: nějaké experimentální nápady, trocha inspirace klasikou, špetka všední obyčejnosti. A na konci ...
Sezónní máni...
Jako vesnický odrostenec jsem mávala svému městskému příteli před nosem rebarborou. “Co to je?” Byla to léčka. “Lopuch, ne?” Následovala série provokací typu “jakou barvu má kráva” a “jak vypadá valník”. Dodneška je to moje oblíbená opilecká historka o vesnické holce a posraném Pražákovi (jak říkávala moje babička, mimochodem narozená u Apolináře). Já jsem teď ale taky posranej Pražák a s boomem sezónních specialit, nemohu říct: Sice si rebarboru neuříznou na zahradě, ale znají její ...
Skořicová zmr...
Můj muž je velmi vděčný strávník. Nejvyšší pochvala zní: “Dobrý to je.” Když se nezadaří, tak už brzdí slovy: “Je to docela dobrý.” A jednou, ale opravdu jen jednou konstatoval, že je to sice dobrý, ale nedá si. Jen téměř dvanáctiletý vztah mi dává tušit širší hodnotící škálu (třeba že je to opravdu bombastický, nebo zcela průměrný). Dnes jsem spořádala první letošní točenou (opočenská klasika), takže je čas vyslat i nějakou inspiraci na zmrzlinové pré u vás doma – protože ...
Kde je to teplo...
Výrobci nanuků už stříhají metr do letní sezóny. Restauratéři oprašují mrazící boxy. A konečně i Majstra už chytla zmrzlinová “mlsná”. Některé kupované zmrzliny – jako dobrý. Když se člověk rozvalí ve Františkánské zahradě, neexistuje nic lepšího než točená jahodovo-banánová ze Světozoru. Ale ta domácí, ta má prostě punc. Takže kašlat na nerozhodné venkovní teploměry, a svěží pomerančová zmrzlino “pojď mi hop”.
POMERANČOVÁ ZMRZLINA S KANDOVANOU KŮROU
2 pomeranče
500 ml zakysané smetany
1 žloutek
70 g moučkového cukru
20 g vanilkového ...
Crème bavarois...
Tentokrát jsem se pustila do francouzského dezertu z počátku 19. století, na který se recepty různí asi jako názor na Babišovo působení v české politické kotlině. Proto jsem se pro inspiraci vydala na zahraniční weby a mohu ze zkušenosti prohlásit jedno: Neznáte balení nejrůznějších produktů v zahraničí (pytlík kyseliny citrónové, 6 plátků želatiny…), proto jděte po gramážích. Nebo počítejte s úspěchem až na podruhé (jako někdo…).
CREME BAVAROISE
500 g čerstvého lesního ovoce (maliny, jahody, borůvky, ostružiny…)
500 ...
Kouzelná Pavlo...
V jedné talkshow z něj málem udělali Pavlovův dort. Těsně vedle. Vznikl na počest ruské baleríny Anny Pavlovny Pavlovové, která v rámci turné slavného moskevského baletu navštívila na začátku dvacátého století Austrálii a Nový Zéland. Obě země se dodnes dohadují (už zase), kdo tanečnici uctil novou recepturou a stvořil tak národní pochoutku. Pavlovové životopisec se přiklání k šéfkuchaři novozélandského hotelu Wellington. Ten se údajně inspiroval hedvábně zelenou sukní tanečnice a dort utopený ve šlehačce ozdobil kiwi.
Žádné piplání se s potahovaným fondánem, ...
Buchta do nepoh...
Co dělá Mistr chuti v létě, když všude jedou okurkové limonády, nepečené tvarohové dezerty a pikniky? Rekonstruuje byt, snídá croissanty z Tesca, obědvá čínu od Vietnamců a nevečeří. Což je samozřejmě nutné prolomit. V rámci kuchařské protišokové terapie ale nelze začít něčím typu makronky. Bez dělání sněhu, oddělování žloutků od bílku, netradičních ingrediencí, bez X fází. Takovej je kyselák.
Jednoduchý, rychlý a opravdu na tom není co zkazit. Jako bonus lze použít jakýkoliv kysaný základ: od ...
Bubla bublanina
Na Nově běžela reportáž o food stylingu v Indonésii. Oproti západním trendům se tu nefotí náhražky které vypadají atraktivněji, ale skutečné jídlo. Takže cereálie jsou zalité mlékem, ne lepidlem, lívance javorovým sirupem, ne motorovým olejem a zelenina je rosena vodou místo spreje na vlasy. Propagace produktu ještě hezčího (výkonnějšího, luxusnějšího…), než ve skutečnosti je, na nás zkouší udělat dojem všude. A je to i tím, že my sami pořád hledáme něco dokonalého. A přitom někdy ...