Když si v Maďarsku objednáte guláš, naservírují vám gulášovou polévku. “Tradiční maďarský guláš” tu neexistuje, stejně jako ve Vídni řízek, ve Španělsku ptáček, nebo v Rusku obložené vejce. (Mimochodem povedený článek o zmatcích kolem názvů jídel najdete tady.) Stejně tak v Thajsku nehledejte nic z toho, co znáte z našich bister s thajskou kuchyní. Hledejte víc…
Výlet i za food zážitky začal tři dny prošlou buchtičkou v letadle Aeroflotu :-D
Bangkok: Nudle s brokolicí a krevetami. Porce tak tříčtvrteční, cena – 36 korun.
Když se nemůžete přejíst ovoce. Pytlíček stojí 20 bathů, tedy asi 12 korun.
První jídlo na ulici a hned první palec dolů. Kuličkám z tofu a rybího masa už jsme se vyhýbali, pyré je z papriček. Na Evropana prostě moc.
Chuť jsme si rychle spravili smaženým banánem v sezamovém těstíčku. :-P
Na plovoucích trzích se na lodi obchoduje…
…ale i vaří.
A chutná to výborně. Polévka tentokrát s kuřetem. Všimněte si všudypřítomných knedlíčků…
Květ banánovníku.
Velká thajská hvězda – durian. Páchne tak, že jej nesmíte vzít do MHD nebo hotelu. Při odletu z Thajska se na odbavovacích obrazovkách objevuje nápis: “Pokud převážíte durian, uvědomte posádku letadla prosím.” A mimochodem má i dost otřesnou chuť.
Jak jsem psala, tohle prostě milují všude.
Zmrzlina s příchutí matcha tea. Zelený čaj tady vůbec “žerou”.
V lepším případě tu ultrapálivou omáčku podávají extra.
Thajci si potrpí i na sladké. Tyhle pečené placičky prodávají s krémem a ovocem.
Moc se tu doma nevaří. Jí se na ulici.
Ovoce ve všech substancích.
Jídelníček na vlastní oči.
Rýže a… jedna z mnoha směsí do pytlíku. Zn.: Všechno nebezpečně ostré.
Mořské plody si tu užijete do sytosti.
Jeden z oblíbených salátů na severu i jihu. Papája, rajče, okurka, ořechy, papričky a sladká zálivka.
Běžná thajská kuchyně.
Cestujete do Thajska? Zapamatujte si zásadní heslo: 7Eleven. Non-stop market, kde si můžete natočit chladný nápoj, uvařit polévku z pytlíku, natočit zmrzlinu, nebo koupit hot dog. Večerky nehledejte. Prostě 7Eleven.
K hranolkům cibulové kroužky, zelenina a samozřejmě chilli omáčka. Vzadu šedá eminence Chang, na místní poměry drahé, ale i na naše poměry dobré pivo.
Sladké kam se podíváš. Většinou jde o nějaké buchtičky s krémem, které vás v místním vlhkém vedru “dodělají”.
Tady věříte tvrzení “čerstvé ryby”.
V jedné z pekáren na severu (druhé největší město Chiang Mai) míchali jedno těsto a plnili jej vším – od masa, přes zeleninu, po máslo s cukrem.
Ovoce po stopadesáté osmé.
Jídelníček v bistru. Nakonec jen zoufale ukážete na polévku za pultem.
Opravdu bohatá nabídka!
Kachna na ulici, divoký česnek a samozřejmě papričky.
Opravdu výborné maso v marinádě z medu.
Co nám česká Coca-Cola tají?
Khmérská polévka s vajíčkem (na skok v Kambodži).
Naservírují vám je zavřené a “per se!”. Než jsem se doprala, málem jsem skapala hlady.
Tamarind obalený v cukru nebyl nijak výrazný. Docenili jsme ho později jako omáčku v teplé kuchyni.
Nudle s kuřetem, nudlemi a limetkou. Klasika.
Restovaná pochoutka s papričkami je už tradiční směsí na jižním Krabi.
Tady měli i spoustu plodů moře. A západní ceny. Všimněte si vpravo ostrorepa amerického, kraba, který mámodrou krev. Ta neobsahuje železo, nýbrž měď. Jde o živou fosilii, spolu s ostatními ostrorepy je považován za možného nejbližšího žijícího příbuzného trilobitů. Krev tohoto hrotnatce se užívá v medicíně.
Božská krevetová Tom Yum – pro mě chuť Thajska.
Krevety nejsou při vaření nijak kořeněné, ochucená je jen omáčka.
Thajské mistrovství – umění propojit teplou kuchyni s ovocem. Výsledek je skvělý.
Nudle s vajíčkem, zeleninou a limetou. Patnáct korun.
Kuřecí polévka s chilli. A s chilli.
Chro-chro rizoto.
Polévka s kokosovým mlékem a zeleninou. První thajské jídlo, které chci vyzkoušet doma.
V hotelových restauracích si pochutnáte. Porce je však stejně minimalistická a ta cena…
Tamarindová omáčka s krevetami. ANO.
A stejná omáčka s rybou. Ano podruhé.
Polévka na jihu zahušťovali škrobem, téhle konzistenci doma říkáme “chrchle”…
Snídaňová omeleta se zeleninou.
Sladké těsto s banány. Na první pohled lívanec, na první ochutnání spíš koláč.
Salát s krevetami podávaný i s ocásky.
Marinované hovězí se skutečně kreativní oblohou.
Fantastické trhy s jídlem.
Rybičky se suší na slunci podél železničních tratí… BIO.
Je libo kachničku?
Tady se opravdu na zbytky nehraje.
Každý sos a omáčka jsou zabaleny do pytlíčku, k jednomu jídlu jich můžete dostat i pět.
Legendární brouci. V hlavním městě si je nesmíte bez zaplacení ani vyfotit, na jihu to není atrakce. Tady se “to” normálně jí.
Provizorní kuchyně na ulici.
Potvůrky marinované v kari. Studené kousky jsou ale dost tuhé.
Just fresh.
Jíme i očima!
Jak jsem říkala. Žádné zbytky.
Grilovaná ryby s cibulí a chilli papričkami.
V pánvi s kulatými otvory se dělaly křepelčí vejce, nebo omeletky se zeleninou.
A nakonec fotka pro ty, kteří se prolistovali do konce… ;-)
komentáře: 2 - Food pohlednice z Thajska
kunda cafe :-D Super fotky i komenty!
Poslední obrázek je jako třešnička na dortu ;-) Díky!